Špaček a Kanyza pokřtili knihu o etiketě. Dva elegáni, kterým to pořád sekne
Kniha Etiketa stolování Ladislava Špačka je obsáhlou a podrobnou příručkou etikety při stolování. Vysvětluje, jak jíme běžná jídla i exotické pokrmy, proč bychom měli držet správně příbor, jak zacházíme s ubrouskem, sklenicemi a dalším náčiním.
Zbožňuji restaurace. A miluji dobré jídlo. Už odmalička. Já už jsme teď střídmý strávník. Doby, kdy jsem při studiích na posezení snědl šest smažených sýrů, jsou dávno pryč. Dnes vypiju ráno tři čtvrtě litru černého čaje, kolem druhé si dám ovoce a na hlavní jídlo zamířím podvečer do restaurace. V centru Prahy, kde bydlím, jsou jich desítky a jím v nich, kdykoli to jde. Nejen kvůli pokrmům samotným, ale i kvůli prostředí, ostatním lidem a atmosféře. Samozřejmě mě zarazí, kdy tam někdo přijde neupravený nebo oblečený jako ze hřiště,“ uvedl Ladislav Špaček na křtu své knihy.
Jako bonus kniha představuje deset nejvýznamnějších osobností našeho gastronomického světa (Zdeněk Pohlreich, Jiří Štift, David Šašek, Radek Kašpárek, Jan Kracík, Flemming Laugesen, Roman Paulus, Jan Punčochář, Oldřich Sahajdák, Sylvio Spohr, Otakar Žoudlík), které se podělily o recepty na své nejvyhlášenější pokrmy.
Nejčtenější články